Graafinen versio
På svenska  In EnglishSeitsemän veljeksen vaellusreitti

Seitsemän veljeksen vaellusreitti soveltuu lyhyelle päiväretkelle tai useamman päivän kestävälle patikoinnille. Sen varrelta löytyvät taukopaikat sekä ruokailu-, peseytymis- ja majoituspalvelut. Vaellusreitti sopii patikointiin ja retkeilyyn, osin myös hiihtoon ja pyöräilyyn. Nurmijärven kunnan alueella Seitsemän veljeksen vaellusreitti on noin 33 km pitkä. Vaativuustasoluokaltaan se on keskivaativa johtuen reitin pohjan epätasaisuudesta.


Reitin luonto

Myllykosken luontopolku

Vaellusreitin luonto ja maasto vaihtelevat hyvin paljon. Reitin eteläpäässä Palojoella on sankkaa kuusikkoa, jossa kapea polku kiemurtelee Aleksis Kiven lapsuusmaisemissa. Aleksis Kiven syntymäkodin ja Myllykosken välissä reitti kulkee Kaanaan metsän läpi, mikä oli Aleksis Kiven lempipaikkoja. Nykyisin Kaanaan metsä on luonnonsuojelualue.

Vantaanjoen Myllykoski on erityisesti korkean veden aikaan näkemisen arvoinen vapaa koski, jonka ylittää useampi silta eri aikakausilta. Myllykosken pohjoispuolella on laavu, ja vaellusreitti seurailee Vantaanjokea pitkospuita pitkin. Vantaanjoen rannoilla on paikka paikoin rikasta ja monipuolista kasvillisuutta.

Myllykosken ja Rajamäen välillä vaellusreitti kulkee uusimaalaisten pelto- ja metsäsaarekkeiden lomitse. Metsätyypit vaihtelevat valoisista mäntykankaista varjoisiin kuusikoihin. Kasvupaikkojen vaihtelevuus näkyy tyypillisten lehtokasvien runsautena ja monien harvinaisten lajien esiintymisenä. Oman mielenkiintoisen lisänsä kasvillisuuteen tuovat lukuisten oja- ja purouomien kosteikkokasvit.

Reitin pohjoispuolella Kiljavannummen harju on kuivaa puolukka- ja kanervatyypin kangasmetsää. Harju on muodostunut jääkauden seurauksena. Kiljavannummen vesistöt, harjut ja suot kuuluvat erilaisiin suojeluohjelmiin ja ovat osittain rauhoitettuja. Vaellusreitti jatkuu Herusista Nurmijärven ja Hyvinkään rajalta Hyvinkään Sveitsiin.

Reitin varrella on opasteita, mutta vaellukselle suositellaan ottamaan mukaan reittikartta. Karttoja on saatavilla Nurmijärven kunnan toimipisteistä ja kirjastoista.

  

Kohteita reitin varrella

Palojoen laaksossa on Aleksis Kiven koti, joka toimii nykyisin museona.

Aleksis Kiven syntymäkodin vieressä sijaitsevat Taaborinvuoren museoalue ja ulkoilmateatteri. 

Vantaanjoen Myllykoski on erinomainen retkikohde ja joella on mahdollisuus urheilukalastukseen.

Kirkonkylän pohjoispuolella sijaitseville jääkaudenaikaisille hiidenkirnuille on reitiltä opastus.

Rajamäen funkkiskirkko on vaellusreitin varressa Rajamäen taajamassa.  

Sääksjärven luonnonkaunis uimaranta sijatsee Kiljavannummella, 3,4 km päässä vaellusreitiltä.


Palvelut reitin varrella

Rajamäen taajamassa vaellusreitin varressa ovat monipuolinen liikuntapuisto sekä Rajamäen uimahalli. Sääksjärven alueella Kiljavalla on tarjolla useampi majoitusyritys, joista saa lisätietoa alla olevasta linkistä. Alueella on myös useita viihtyisiä ruokailupaikkoja.

Rajamäen liikuntapuisto       
Rajamäen uimahalli
Majoitus

 

 


Nurmijärven kunta
PL 37
01901 Nurmijärvi
Puh. (09) 250 021
Faksi (09) 2500 2010
Email: kunta@nurmijarvi.fi

Yhteystiedot 
Kartta

Hakemisto A-Ö
Sivukartta
Tietoa sivustosta
Tietosuoja

Anna palautetta

Extranet

Etusivulle

Tiedotuslehti