Graafinen versio
På svenska  In EnglishUsein kysyttyä e-kirjoista

Mikä on e-kirja?

E-kirja on kirjallinen teos, joka on sähköisessä muodossa. E-kirjoja voi lukea kuten painettuja kirjoja, mutta niihin voi tehdä myös muistiinpanoja ja sanahakuja ja tekstin kokoa voi suurentaa ja pienentää. 

Ratamon e-kirjaston kirjat ovat kotimaisesta Ellibs-palvelusta. E-kirjaston kautta voit lainata kirjaston hankkimia e-kirjoja. Mukana on kaunokirjallisuuden lisäksi monia aihepiirejä, kuten esimerkiksi tietotekniikka, elämäntaito, talous, yhteiskuntatieteet ja puutarhanhoito.

Valikoimissa on myös e-äänikirjoja, joita voi kuunnella suoratoistona selaimessa.

Sähköisiä muotoja, eli formaatteja, on käytössä Ratamo-kimpan e-kirjastossa kolme: EPUB, PDF ja äänikirjoissa MP3.

Miten e-kirjaa luetaan?

Voit lukea e-kirjoja Windows- ja Mac-tietokoneilla, iPadilla ja iPhonella, Android-laitteilla (esim. Samsungin puhelin tai tabletti) ja Windows phoneilla (esim. Nokian Lumia-puhelin). E-kirjat saattavat toimia muillakin alustoilla, kuten Linux-pohjaisilla laitteilla, mutta palvelun toiminnasta ensisijaisesti vastataan edellä mainituilla käyttöjärjestelmillä ja laitteilla.

Lukemiseen sopivan laitteen lisäksi tarvitset kirjastokortin, pin-koodin ja verkkoyhteyden.

  • Selaimella lukemiseen tarvitset vain kirjastokortin asiakastunnuksen ja verkkoyhteyden.
  • Jos lataat kirjoja omalle tietokoneellesi, tarvitset Adobe-tunnuksen ja Adobe Digital Editions -lukuohjelman. Lue lisää Ellibs- ohjeesta.
  • Mobiililaitteille (Android ja iOS) on Ellibsin oma mobiililukusovellus. Lue lisää Ellibsin sivuilta.

Miten selainlukeminen eroaa kirjan lataamisesta?

Lue lisää selainlukemisesta täällä. Selainlukemiseen et tarvitse erillistä lukuohjelmaa. PDF-muotoisia kirjoja ei voi lukea selaimessa, vaan ne täytyy aina ladata laitteelle. E-äänikirjoja voi kuunnella tällä hetkellä vain selaimessa. 

Mitkä ovat e-kirjan laina-ajat?

Ellibsin e-kirjoilla laina-aika on joko 1 tai 14 vuorokautta. Laina-ajan voit valita itse.

Voiko e-kirjan lainaa uusia?

Ellibs-kirjastossa ei ole tällä hetkellä mahdollista uusia lainaa. Voit kuitenkin lainata kirjan uudestaan välittömästi, mikäli siihen ei ole tehty varauksia.

Näenkö jostain milloin saan varaamani aineiston?

Ellibsin e-kirjasto laskee sinulle arvioidun päivämäärän, jolloin saat kirjan käyttöösi. Vapautumista ei voi kuitenkaan ilmoittaa etukäteen täsmällisesti, sillä käyttäjät palauttavat kirjan monesti jo ennen laina-ajan erääntymistä. Useimmiten saat varaamasi kirjan aiemmin kuin olit odottanut!

Näet molemmissa e-kirjastossa myös mihin sijoitut varausjonossa kun kirjaudut palveluun. Mikäli et ole kirjautunut palveluun näet kokonaisvaraustilanteen, mutta et sijaintiasi varausjonossa.

Miksi minun pitää lukea varaamani e-kirja selaimessa?

Ellibs-kirjasto avaa varatun aineiston oletuksena ensimmäisellä kerralla selaimeen. Kirjan lainatavan voi kuitenkin vaihtaa tililläsi, jos haluat ladata kirjan omalle laitteellesi.

Olen jo kirjautunut kirjaston verkkosivuille omiin tietoihini. Miksi minun pitää kirjautua uudelleen lainatessani e-kirjaa?

E-kirjastoja ei valitettavasti ole integroitu Ratamo-verkkopalveluun suoraan, vaan ne pyörivät omilla, välittäjän ylläpitämillä alustoilla. Teemme töitä jatkuvasti sen eteen, että tulevaisuudessa kirjautumiset vähenevät.

Miksi lukukertojen välillä pitää kirjautua uudelleen palveluun?

Kuten monessa muussa henkilökohtaisella tunnuksella käytettävässä verkkopalvelussa, myös e-kirjastossa on ns. aikakatkaisu. Järjestelmä kirjaa käyttäjän automaattisesti ulos tietyn ajan jälkeen, jos palvelussa ei ole tehty mitään. Näin taataan parempi tietoturva tilillesi.

Voit henkilökohtaisella laitteellasi asettaa sivuston muistamaan kirjastokorttisi ja PIN-koodisi numerot kenttiin automaattisesti.

Voiko hakutuloksia selata tekijän mukaan?

Valitettavasti toistaiseksi tämä ei onnistu, mutta voit hakea hakukentässä tekijän nimellä.

Voiko palvelua käyttää ulkomailla?

Voit lainata e-kirjoja missä tahansa verkkoyhteyden kautta.

Miksi e-kirjalla on vain 1 lukuoikeus?

Ellibsin kirjat hankitaan samaan tapaan kuin painetulla puolella, eli jokaisesta "kirjasta" (lisenssistä) maksetaan erikseen. Määrärahat eivät riitä tarjoamaan rajatonta lukuoikeutta kaikille yhtäaikaisesti.

Miksi e-kirjassa ei ole sivunumeroja?

Sivumäärä vaihtelee tekstin koon ja käytettävän laitteen näytön koon mukaan, eli sivumäärä elää jatkuvasti. Voit tarkistaa kirjan sivumäärän kirjan tiedoista Ellibs-kirjastosta tai perinteisen kirjaston hakujärjestelmästä.

Mistä saan tukea palveluun ongelmatilanteissa?

Jos et löydä Ratamo-kimpan tai palvelun ohjeista vastausta ongelmaasi, voit ottaa ylläpitoon yhteyttä. Kuvaathan ongelman yhteydessä käyttämäsi laitteet ja ohjelmistot.

Ellibs:

Yllä olevat ohjeet on laadittu mukaellen Helmet-kirjastojen "Usein kysyttyä sivulta"


Nurmijärven kunta
PL 37
01901 Nurmijärvi
Puh. (09) 250 021
Faksi (09) 2500 2010
Email: kunta@nurmijarvi.fi

Yhteystiedot 
Kartta

Hakemisto A-Ö
Sivukartta
Tietoa sivustosta
Tietosuoja

Anna palautetta

Extranet

Etusivulle

Tiedotuslehti