Graafinen versio
På svenska  In EnglishPalveluita maahanmuuttajille

Kotoutumiseen, sosiaalipalveluihin, työnhakuun ja kunnan palveluihin liittyvistä asioista kannattaa kysyä Nurmijärven virastotalon palvelupisteestä.

 

Kotoutuminen ja sosiaalipalvelut

Työ- ja elinkeinotoimisto tekee kotiutumissuunnitelmia ja auttaa työnhaussa.

Kela hoitaa sosiaaliturvaan liittyviä asioita.

Kunnan sosiaalipalvelut auttaa kotoutumiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Maistraatti hoitaa maahanmuuton lupa-asioissa.

 

Koulutus

Keuda järjestää ammatillista koulutusta  nuorille ja aikuisille. Keudalla on toimipisteitä Nurmijärven lisäksi Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä ja Tuusulassa. Maahanmuuttajille antaa koulutusta myös Hyvinkäällä ja Riihimäellä sijaitseva Hyria.

Nurmijärven lähialueella on kaksi ammattikorkeakoulua:

Helsingin yliopiston koulutus ja kehittämispalvelut antaa aikuis- ja täydennyskoulutusta.

Klaukkalan aikuislukio järjestää peruskoulu- ja lukio-opetusta aikuisille.

 

Vapaa-aika

Kirjastossa voi käyttää internettiä, lukea lehtiä ja lainata kirjoja.

Kansalaisopistossa voi opiskella iltaisin esimerkiksi suomen kieltä, tietotekniikkaa ja käytännön taitoja. 

Nuorisopalvelut järjestää toimintaa nuorille.

Nurmijärven alueella on paljon yhdistyksiä, jotka järjestävät liikuntaan ja kulttuuriin liittyvää toimintaa - esimerkiksi Suomi-Kiina-yhdistyksen ja Venäjä-seuran yhteystiedot löydät täältä.

 

Vapaaehtoistyötä tekevät järjestöt ja yhdistykset

SPR on kansalaisjärjestö, joka tekee vapaaehtoistyötä ja järjestää kursseja. Hyvinkään paikallisosasto järjestää monikulttuurisuutta tukevaa toimintaa.

Martat ry. edistää kotien ja perheiden hyvinvointia sekä kotitalouden arvostusta. Riihimäen Martat järjestää monikulttuurista toimintaa.

Seurakunnat järjestävät kirkollisia tapahtumia ja vapaaehtoistoimintaa:

 

Tulkkaus

Kun puhutaan tärkeistä asioista esimerkiksi TE-toimistossa, paikalle voidaa tilata tulkki ja silloin tulkin maksaa TE-toimisto. Aina näin ei voi tehdä. Kun aika varataan, pitää kysyä voidaanko tulkki tilata. Tulkki ei koskaan saa kertoa muille ihmisille, mitä asioita on puhuttu. Tulkkaus voidaan tehdä myös puhelimessa. Jos tilaat itse tulkin, sinun pitää itse maksaa se.

Alueelliset tulkkikeskukset:

Kaikkien tulkkikeskusten yhteystiedot löytyvät infopankin sivuilta.

 

Monikulttuurisia palveluita Helsingissä

Helsingissä sijaitseva kulttuurikeskus Caisa järjestää monikulttuurista toimintaa ja tapahtumia.

Helsingissä sijaitseva Liikkukaa ry. järjestää monikulttuurisia liikuntatapahtumia ja toimintaa.

MoniNaisten Talo Helsingissä tarjoaa  neuvontaa ja ohjausta elämänhallintaan liittyvissä kysymyksissä noin 20 eri kielillä. Toiminta jatkuu vuoden 2011 loppuun saakka.

 

Valtakunnallisia palveluita

Infopankki.fi -sivuilta löytyy tärkeää tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen eri palveluista, suomalaisesta työelämästä ja koulutuksesta. Infopankin tiedot löytyvät 15 eri kielellä.

InToFinland tarjoaa tietoa Suomeen tuleville työntekijöille.

Suomi.fi -sivuilta löytyy tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen palveluista sekä eri virastojen lomakkeita suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Sivuilla on myös maahanmuuttoon liittyvää tietoa.

Maahanmuuttovirastossa käsitellään ja ratkaistaan asioita, jotka koskevat maahantuloa, maassa oleskelua, pakolaisuutta sekä Suomen kansalaisuutta. Palvelut ovat suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Maahanmuuttoviraston nettisivuilta löytyy tietoa myös venäjän, ranskan, albanian, arabian, portugalin, somalin ja kurdin kielillä.

Pakolaisneuvonnan lakimiehet antavat ilmaiseksi oikeudellista apua ja neuvontaa turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille. Neuvontaa saa myös puhelimitse.

SOS-keskus tarjoaa kriisiapua Suomessa asuville maahanmuuttajille ja heidän perheilleen. SOS-keskus  auttaa asiakasta selviytymään maahanmuuttokriisistä ja muista elämän kriiseistä. Palvelukielet ovat suomi ja englanti, tarvittaessa tulkin kautta.

Vähemmistövaltuutettu (Helsinki) on viranomainen, joka auttaa ihmisiä, joita syrjitään esimerkiksi työpaikalla etnisen taustan vuoksi. Vähemmistövaltuutetun nettisivut ovat usealla eri kielellä. Palvelu ei maksa mitään.

Ihmisoikeusliitto (Helsinki) vastustaa kaikkea rasismia ja syrjintää. Liittoon voi ilmoittaa, jos on kokenut rasismia tai syrjintää etnisen taustan vuoksi.  

 

 


Nurmijärven kunta
PL 37
01901 Nurmijärvi
Puh. (09) 250 021
Faksi (09) 2500 2010
Email: kunta@nurmijarvi.fi

Yhteystiedot 
Kartta

Hakemisto A-Ö
Sivukartta
Tietoa sivustosta
Tietosuoja

Anna palautetta

Extranet

Etusivulle

Tiedotuslehti