Graafinen versio
På svenska  In EnglishAsuminen

Vuokra-asunto

Vuokra-asuntoja välittävät kunnat, kiinteistövälittäjät sekä yksityiset vuokranantajat.  Asuminen.fi -sivuilta saat lisätietoa asumisesta Suomessa.

Vuokra-asunnosta maksat vuokraa joka kuukausi. Vuokra-asuntoa ei voi ostaa omaksi. Kunnan vuokra-asuntoa voit kysyä kunnan asumispalveluista. Kunnan vuokra-asuntoon on valintaperusteina asunnontarve, varallisuus ja tulot.

Yksityiset vuokranantajat ja kiinteistövälittäjät ilmoittavat vuokra-asunnoista esimerkiksi paikallislehdissä ja Internetissä.

 

Oma asunto

Oman asunnon ostoa varten voi saada pankista lainaa. Lainaa voi yleensä saada vain, jos on työssä ja saa säännöllistä palkkaa. Omistusasunnosta maksetaan joka kuukausi yhtiövastiketta. Jos rakennat oman talon, voit hakea kunnalta taloa varten tonttia.

 

Asumisoikeusasunto

Kun hankit asumisoikeusasunnon, maksat vain osan asunnon hinnasta. Tämän lisäksi maksat joka kuukausi asumisoikeusmaksua. Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitset jonotusnumeron, jonka saat kunnan asumispalveluista. Asumisoikeusasunnon voi saada, jos ei ole paljon omaisuutta.

 

Asumistuki

Ihmiset, joilla on pienet tulot, voivat hakea Kelasta asumistukea. Kun haet asumistukea, sinun täytyy ilmoittaa:

  • asunnon koko
  • vuokran määrä
  • perheen koko ja tulot

Pyydä isännöitsijältä todistus asumistukihakemusta varten.

 

 

Muuttaminen

Aina kun muutat asunnosta toiseen, tee heti muuttoilmoitus. Ilmoituksen voi tehdä internetissä, puhelimitse tai lomakkeella. Myös asuintalon kiinteistön hoitajalle tulee ilmoittaa muuttamisesta.

Jos muutat vuokra-asuntoon, tee vuokranantajan kanssa kirjallinen vuokrasopimus. Vuokrasopimus voi olla jatkuva tai määrä-aikainen. Muista irtisanoa vanha vuokra-asunto ajoissa.

Muita hoidettavia asioita ovat sähkösopimus ja internet-yhteyden muutos. Tutustu myös talon järjestyssääntöihin, kun muutat uuteen asuntoon.

Asuinnon haku internetistä:

  • www.jokakoti.fi ja www.etuovi.com ovat suomalaisten kiinteistövälittäjien keskitettyjä asuntohakupalveluja, joista löytyvät myytävät ja vuokra-asunnot. Palvelu on suomenkielinen.
  • www.oikotie.fi -sivuilta löytyvät mm. yksityishenkilöiden ilmoitukset myytävistä ja vuokra-asunnoista
  • www.infopankki.fi -sivuilla on yleistietoa asumisesta, eri asumismuodoista ja muuttamisesta Suomessa

 

 


Nurmijärven kunta
PL 37
01901 Nurmijärvi
Puh. (09) 250 021
Faksi (09) 2500 2010
Email: kunta@nurmijarvi.fi

Yhteystiedot 
Kartta

Hakemisto A-Ö
Sivukartta
Tietoa sivustosta
Tietosuoja

Anna palautetta

Extranet

Etusivulle

Tiedotuslehti