Graafinen versio
På svenska  In EnglishPäijänne-tunneli

Päijänne-tunneli johtaa raakavettä Päijänteestä Helsingin seudulle. Se turvaa noin miljoonan asukkaan riittävän ja puhtaan raakaveden saannin. Tämä maailman pisin yhtenäinen kalliotunneli kulkee 30 - 100 metrin syvyydellä maan pinnasta. Tunnelin pituus on 120 km.

Tunneli alkaa Päijänteen eteläpäästä, Asikkalanselältä, missä vedenottokohta on noin 25 metrin syvyydessä. Vesi saadaankin tunneliin viileänä (noin 0,5 - 11 -asteisena) ympäri vuoden. Tunneli päättyy Silvolan tekoaltaan luo lähellä Helsingin kaupungin Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitosta. Vesilaitoskäytön lisäksi vettä johdetaan Keravanjokeen ja Tuusulan Rusutjärveen parantamaan niiden vedenlaatua. Vettä riittää Päijänteessä, sillä tunneliin otetaan vain noin prosentti Kymijokeen muuten menevästä keskivirtaamasta. Tunnelin korkeusero Päijänteen ja Silvolan tekoaltaan välillä hyödynnetään tuottamalla virtaavan veden avulla sähköä Kalliomäen vesivoimalassa noin 7 300 megawattituntia vuosittain.

Etelä-Päijänteen veden laatu on lähellä luonnontilaista ja hyvä esimerkki vuosikymmeniä jatkuneen vesiensuojelutyön tuloksista. Vedenkäyttäjille Päijänne-tunneli merkitsee hyvänmakuista, laadukasta ja terveydellisesti luotettavaa juomavettä.

Päijänne-tunnelin vedenkäyttäjiä ovat nykyisin Pääkaupunkiseudun Vesi Oy:n osakkaat: HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) Hyvinkää, Kirkkonummi, ja Tuusulan Seudun vesilaitoskuntayhtymä, johon kuuluvat Järvenpää, Kerava, Tuusula ja Sipoo. Ajoittain vettä käyttää myös Porvoo. Vedenkäyttöä eivät ole aloittaneet Nurmijärvi eikä Altia Oyj.

(lähde: Pääkaupunkiseudun Vesi Oy, www-sivut, www.psv-hrv.fi)

 

Takaisin Teilinummen tekopohjavesisivulle


Nurmijärven kunta
PL 37
01901 Nurmijärvi
Puh. (09) 250 021
Faksi (09) 2500 2010
Email: kunta@nurmijarvi.fi

Yhteystiedot 
Kartta

Hakemisto A-Ö
Sivukartta
Tietoa sivustosta
Tietosuoja

Anna palautetta

Extranet

Etusivulle

Tiedotuslehti