Graafinen versio
På svenska  In EnglishLasten ajatuksia päiväkotiravintolastaPäiväkoti- ja kouluravintolat puhuttavat

Aikuisia on tänä syksynä puhuttanut päiväkotien ja koulujen ruokailutapojen muutokset. Moneen Nurmijärven päiväkotiin on avattu uusi päiväkotiravintola. Vanhempia on mietityttänyt, miten ruokailu päiväkotiravintoloissa sujuu, onko lapsilla riittävästi aikaa ruokailla ja saavatko kaikki tarpeeksi ruokaa. Myös koulujen ruokasaleja on muutettu ravintolamaisemmiksi.

Tulevaisuudessa ruokapalvelua toteutetaan kuntastrategian mukaisesti entistä ympäristövastuullisemmin. Ruokapalvelun nykyinen toimintatapa tuottaa paljon biojätettä ja vie paljon energiaa.  Reilun vuoden päästä valmistuva uusi koko kunnan yhteinen valmistuskeittiö tuo tähän ongelmaan helpotusta. Tulevaisuudessa ruoat kypsennetään vasta paikan päällä koulu- ja päiväkotiravintoloissa juuri ennen ruokailua todellisten asiakasmäärien mukaan. Tämä toimintatapa vähentää myös biojätemääriä.

Nurmijärvellä pestään 1,3 milj. tarjotinta vuosittain ja vettä sekä pesuainetta kuluu melkoiset määrät. Tänä syksynä on mm. Lukkarin koulussa kokeiltu ruokailua ilman tarjottimia ja uskomme, että asiakkaat kouluilla tottuvatkin nopeasti tähän uuteen energiasäästävään tapaan ruokailla. Tämän kustannussäästön haluamme siirtää asiakkaan lautaselle mm. tarjoamalla kaikille kasvisruokavaihtoehtoa päivittäin.

Päiväkotiravintola tukee varhaiskasvatuksen uunituoreiden ruokailusuositusten toteutumista

Päiväkodeilla vanha tuttu tapa järjestää ruokailu on ollut ryhmäruokailu eli jokaisessa ryhmässä erikseen järjestetty ruokailu samaan aikaan kaikille lapsille. Ruokailun järjestäminen on vienyt kasvattajilta paljon aikaa, erillisiä ruokailutiloja ei ole ollut, kaikki toiminta on tapahtunut samojen pöytien ääressä. Ruokailut ovat olleet aikasidonnaisia, joustoa ei ole ollut ruoan lämpimänä tai kylmänä pysymisen vuoksi.

Uudessa päiväkotiravintolassa lapset tulevat ruokailemaan valmiiseen pöytään ja pääsevät sen jälkeen ryhmiin jatkamaan leikkejä. Ruoka on laitettu kauniisti esille. Se säilyy lämpölevyllä lämpimänä ja kylmäaltaassa kylmänä. Lisäksi ryhmätiloihin vapautuu leikkitilaa ja ruokailu tapahtuu liukuvasti, joten jokaisella lapsella on tarpeeksi aikaa syödä.

Maaniitun päiväkodilla toimii Hiidenkiven päiväkotiravintola, joka aloitti toimintansa pilottina keväällä 2018. Päiväkodin johtaja Terhi Joki kertoo, että varhaiskasvatuksen näkökulmasta uusi ravintola antaa ruokailuihin enemmän kasvatuksellista sisältöä ja ravintola tukee kasvatustyötä hyvin. Kasvattajien työstä on jäänyt pois ruokailun järjestämiseen kulunut aika. Se aika käytetään suoraan lasten hyväksi.

Lapset ovat antaneet ravintolaruokailusta hyvää palautetta. Lapset syövät enemmän ja ravintolassa nähdään muiden ryhmien kavereita ja sisaruksia. Leikit voi jättää ryhmiin, eikä niitä tarvitse keskeyttää ruokailua varten. Liikkumiselle on enemmän tilaa ja oppimisympäristö on voitu muokata uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaiseksi. Kasvattajat eivät enää haluaisi palata vanhaan ryhmäruokailuun.

Tällä hetkellä päiväkotiravintoloita on Vaskomäen, Maaniitun, Kirkonkylän, Länsikaaren ja Lepsämän päiväkodeilla ja pian avataan Tähkärinteen, Sorvankaaren, Nukarin ja Mutkapolun päiväkotiravintolat. Lopulta kaikissa Nurmijärven päiväkodeissa, joihin on tilojen puolesta mahdollista järjestää, avataan oma päiväkotiravintola.

 

Kuvat: Hiidenkiven päiväkotiravintola Maaniitun päiväkodissa ja lasten ajatuksia päiväkotiravintolasta

 

Lisätietoja:

Elintarvike- ja Terveyslehti nro 5/2018 artikkeli:

Nurmijärven päiväkoti- ja kouluruokailussa kokeillaan uusia toimintamalleja

 

Videotervehdys Kemiönsaaren päiväkotiravintolasta:

 

Tehkäät hyvin - terveisin

Aleksia liikelaitos

Ansa Roos, päivähoidon ruokapalvelualue-esimies
Riitta Mikkola, ruokapalvelupäällikkö  

 


Nurmijärven kunta
PL 37
01901 Nurmijärvi
Puh. (09) 250 021
Faksi (09) 2500 2010
Email: kunta@nurmijarvi.fi

Yhteystiedot 
Kartta

Hakemisto A-Ö
Sivukartta
Tietoa sivustosta
Tietosuoja

Anna palautetta

Extranet

Etusivulle

Tiedotuslehti