Graafinen versio
På svenska  In EnglishNurmijärven joukkoliikennepalveluissa kehitysaskelia – Linja-autoliikenteeseen muutoksia 1.1.2019 alkaen

16.10.2018 11.00

Vuodenvaihteessa astuu voimaan 10-vuotinen joukkoliikennesopimus Korsisaari-yhtiöihin kuuluvan Nurmijärven Linja Oy:n, Nurmijärven kunnan, Hyvinkään kaupungin ja Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen välillä. Sopimuksen tarkoituksena on taata toimiva ja ympäristöystävällinen joukkoliikenne Nurmijärvellä, sekä yhteydet Nurmijärveltä Helsingin ja Hyvinkään suuntiin.

Nurmijärven Linja Oy vastaa joukkoliikenneuudistuksen käytännön järjestelyistä. Yhtiö suunnittelee reitit ja aikataulut tilaajan palvelutason vaatimusten mukaisesti, sekä vastaa lippujen myynnistä seuraavat 10 vuotta.

Uudenmaan ELY-keskus toimii alueen joukkoliikenteen toimivaltaisena viranomaisena sopimuksen päätilaajana. "Kymmenvuotisella sopimuksella on haluttu saada joukkoliikenteen kustannukset hallintaan ja mahdollistaa liikennöinti vähäpäästöisemmillä linja-autoilla", kertoo joukkoliikenneasiantuntija Heikki Hyvärinen.

Nurmijärven kunnan va. tekninen johtaja Juha Oksanen näkee uuden ajan koittavan Nurmijärven joukkoliikenteessä. "Nurmijärven joukkoliikenne ottaa uuden sopimuksen myötä kehitysharppauksen yhdeksi Suomen parhaista joukkoliikennepalveluista. Palvelutaso, lipputuotteet ja muun muassa kalustovaatimukset on määritelty Nurmijärven tahtotilan mukaan. Sopimus mahdollistaa myös jatkokehityksen, mikäli esimerkiksi uudet asunto- ja työpaikka-alueet muuttavat tarpeita joukkoliikenteelle. Kunta kehittää aktiivisesti uutta matkustajainformaatiota palvelemaan tarpeita pitkälle tulevaisuuteen, mikä näkyy tulevaisuudessa esimerkiksi Viirinlaaksossa näyttötaulujen ja informaatiosisällön myötä", Oksanen kertoo. 

Hyvinkää on uudessa sopimuksessa mukana Hyvinkää-Rajamäki -liikenteen osalta. "Suurin osa vuoroista liikennöidään alihankintana Hyvinkään Liikenne Oy:n toimesta, joten liikenne on voitu kytkeä entistä paremmin osaksi Hyvinkään paikallisliikennettä. Rajamäen vuorojen lähtö- ja päätepisteet ovat Hyvinkäällä uudistuksen myötä rautatieasema sekä linja-autoasema Linjala. Hyvinkään ja Rajamäen välisellä liikenteellä on tärkeä merkitys myös nurmijärveläisten yhteyksiin Hyvinkään sairaalaan", kertoo liikenneinsinööri Kimmo Kiuru Hyvinkään kaupungilta.

Mikä muuttuu vuoden alussa?

Linja-autot

Sopimuksen myötä Nurmijärven Linja Oy on sitoutunut uudistamaan linja-autojaan ympäristöystävällisemmiksi. Kilpailutuksessa kaluston päästö- ja ikävaatimuksia tiukennettiin huomattavasti verrattuna edelliseen sopimuskauteen. Suurin osa liikenteessä käytettävistä linja-autoista tulee olemaan päästövaatimuksiltaan polttomoottoritekniikan puhtainta Euro 6 -luokkaa. Käytössä olevat linja-autot saavat olla keski-iältään 8 vuotta ja enimmäisiältään korkeintaan 12 vuotta vanhoja.

Muutokset lipputyypeissä ja -hinnoissa

Jatkossa 30 päivän kausiliput (Nurmijärvilippu ja nuorisolippu) ovat haltijakohtaisia ja saatavilla myös muille kuin nurmijärveläisille. Uutena lipputuotteena otetaan käyttöön Nurmijärven ja Kivistön aseman välinen liityntälippu, jota myydään vain HSL:n kausilipun ostaneille.

Myös uusia sarjalipputuotteita tulee valikoimaan. Uudistuksen myötä asiakas voi ostaa aikuisten Nurmijärven sisäisen 20 matkan sarjalipun. Lisäksi myynnissä ovat 20 matkan sarjaliput Hyvinkäälle, Vantaalle, Espooseen ja Helsinkiin. Lapsille (4-11v) tulee myyntiin Nurmijärven sisäinen 10 matkan sarjalippu. Lisäksi käyttöön tulee 30 päivän Nurmijärven sisäinen ja Hyvinkäälle suuntautuvan liikenteen kausilippu. Mobiililippujen valikoima laajenee asteittain myös sarja- ja kausilippuihin.

Suosittujen Nurmijärvi-lippujen hinnat pysyvät ennallaan. Nuorisolipun ikäraja nousee vuodella, eli nuorisolipun voi jatkossa ostaa alle 19-vuotias. Uusien lipputuotteiden hinnat julkaistaan marraskuun 2018 aikana.

Nurmijärven Linja Oy:n matkakortit ja mobiililiput käyvät myös M.B. Liikenteen ja Hyvinkään Liikenteen autoissa. Lipputuotteet eivät käy Linjaliikenne Kivistön, Pohjolan Liikenteen tai Pekola-yhtiöiden autoissa.

Matkahuollon lipputuotteista säilyvät käytössä muun muassa 22 ja 44 matkan vuosiliput, Kelan tukemat koulumatkaliput, varusmiesten matkakortit sekä Keski-Uudenmaan seutulippu. Matkahuollon liput pitää jatkossakin ostaa Matkahuollon toimipisteistä, mutta niille voi ladata kautta ja arvoa R-kioskeissa ja linja-autoissa.

Lipputuotteet ja niiden ehdot lisätään Korsisaaren verkkosivuille vuoden 2018 aikana.

Matkakortit vaihtuvat

Nurmijärvilippuja myydään Matkahuollon matkakorteille 2.11.2018 saakka ja matkustusoikeus korteilla päättyy 31.12.2018.  Nurmijärven Linjan kortteja voi hankkia ja käyttää lokakuun loppupuolelta alkaen. 3.11.2018 alkaen Nurmijärviliput voi ostaa vain Nurmijärven Linjan omille matkakorteille.  Uusi matkakorttipohja maksaa 5,00 euroa. Uudelle matkakortille voi ladata lipputuotteen lisäksi myös arvoa, mitä voi käyttää kertalipun maksamiseen Nurmijärven Linjan ja sen alihankkijoiden autoissa. Arvoa voi ladata 10-200 euroa.

Nurmijärven Linjan matkakorttien ja Nurmijärvilippujen myyntipisteinä toimivat R-kioskit Kirkonkylässä, Rajamäellä, Klaukkalan Kuonomäentiellä sekä Helsingissä Kampin Narinkkatorilla. Lisäksi Nurmijärven Linjan Alhonniitun varikolla on myyntipiste. Vuoden 2019 puolelta alkaen myös Hyvinkään Kauppalankadun R-kioski toimii myyntipisteenä.

Matkakorttien tilaus ja maksaminen lisätään syksyn aikana Korsisaaren verkkokaupan valikoimaan, jolloin valmis kortti postitetaan tilaajalle. Kortilla olevan kauden voimassaolo alkaa aina ensimmäisestä leimauksesta bussissa. Verkkosivuille tulee linkki nettilatauspalveluun, jossa matkakortille voi ladata lisää kautta. Kausi päivittyy kortille auton rahastuslaitteelta aikaisintaan kolmen tunnin kuluttua ostotapahtumasta.

Liput voi tulevaisuudessa perustaa ja ostaa myös Nurmijärven Linjan ja sen alihankkijoiden linja-autoista. Kaikille korteille voi ladata linja-autoissa lisää kautta ja arvoa. Linja-autoissa voi maksaa käteisen lisäksi myös pankki- ja luottokorteilla, mukaan lukien VISA Electronilla. Autojen maksupäätteet tukevat lähimaksuominaisuutta.

Peruskoululaisten matkakortit on vaihdettu uusiin jo 2018 syyslukukauden alussa.

Vuorot ja pysäkit

Vuorotarjonta pysyy pääsääntöisesti ennallaan. Tarjonta paranee erityisesti Kirkonkylän ja Rajamäen iltaliikenteen laajentuessa. Joiltain osin vuorotarjonta harvenee, kun Lahnuksentietä ei enää ajeta Helsinkiin asti. Linja-autojen paikannus mahdollistaa tulevaisuudessa reaaliaikaisen aikataulutiedotuksen. Bussien liikkeet tulevat näkymään vuoden 2019 aikana sovelluskartalla reaaliaikaisesti. Nurmijärven kunta on parhaillaan kilpailuttamassa palveluntarjoajaa sekä reaaliaikaiseen informaatioon perustuville aikataulunäytöille Viirinlaaksoon että muille informaatiopalveluille. Nurmijärven Linjalla on käynnissä oma projekti kartta- ja seurantasovelluksen toteuttamisesta.

Uudet aikataulut ja reitit julkaistaan marraskuun lopulla Korsisaaren verkkosivuilla ja Matkahuollon aikatauluhaussa.

Klaukkalan linja-autoasema siirtyy 1.1.2019 alkaen Viirinlaakson matkakeskukseen. Tällöin otetaan käyttöön myös Viirinlaakson liityntäpysäköintialue.

Viirinlaakson matkakeskus toimii jatkossa Klaukkalan virallisena lähtö- ja päätepysäkkinä, jonne kaikki liityntävuorot ajetaan. Klaukkalan vanhan linja-autoaseman kohdalla on uusi pysäkkipari Klaukkalantien varressa.

Kivenkyyti

Palveluliikenne Kivenkyyti on osa kaikille tarkoitettua Nurmijärven joukkoliikennettä. Matkan voi maksaa samoilla lipputuotteilla kuin muissakin linja-autovuoroissa. Kivenkyydin reitteihin ja aikatauluihin on ensi vaiheessa tulossa vain pieniä muutoksia. Aikataulut julkaistaan Nurmijärven kunnan nettisivuilla ja Korsisaaren verkkosivuilla.  Lisäksi Kivenkyydin kiinteät, aikataulun mukaan ajettavat vuorot julkaistaan Matkahuollon aikatauluhaussa. Tulevaisuudessa kutsuliikenteen tilaukset on mahdollista tehdä myös yhteistyökumppanin mobiilisovelluksella.

Palaute

Palautetta uusien aikataulujen ja reittien toimivuudesta voi antaa suoraan Nurmijärven Linja Oy:lle verkkosivujen palautelomakkeen kautta tai sähköpostilla palaute@korsisaari.fi

Uutiskirje

Ajankohtaista tietoa uudistuksista saat suoraan sähköpostiisi tilaamalla Korsisaaren joukkoliikenteen uutiskirjeen.

 


Nurmijärven kunta
PL 37
01901 Nurmijärvi
Puh. (09) 250 021
Faksi (09) 2500 2010
Email: kunta@nurmijarvi.fi

Yhteystiedot 
Kartta

Hakemisto A-Ö
Sivukartta
Tietoa sivustosta
Tietosuoja

Anna palautetta

Extranet

Etusivulle

Tiedotuslehti